lördag 8 mars 2014

Red Velvet kakor med vit choklad

Red Velvet är ett känt amerikanskt bakverk som i sin vanligaste form bakas i en tårtform och presenteras i flera lager med cream cheese frosting. Kakan är djupt röd och aningen bitter på grund av ingredienserna rapsolja och vinäger (en del recept använder ättika). Kakan i all dess form är bitter som smet och innan den varit i ugnen är den inte alls god. Under mina resor till amerika har jag fattat tycke för denna kaka och den är numera lite av ett signum för mig. Det är omöjligt att gå förbi ett ställe utomlands som serverar Red Velvet utan att köpa en, och inte så sällan bakar jag den själv till mina vänners förtjusning. Den mjuka kakan kan även bakas som cupcakes med frostingen i ett lager ovanpå.

Idag hittade jag ett amerikanskt recept på en red velvet cookie med hackad vit choklad. Jag hade aldrig tidigare testat att äta eller baka red velvet i detta format, så självklart var det värt ett försök. Resultatet? Otroligt goda kakor i sann red velvet-anda. Aningen bittra med söt vit choklad och såklart. Knallröda.

Receptet är min översättning till svenska enheter:


5,3 dl mjöl
2,5 msk kakao
1,5 tsk majsstärkelse
3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
114g rumstempererat smör
4-6 msk vegetabilisk olja (jag använde rapsolja)
3,5 dl socker
2 ägg
1 äggula
1,5 tsk vinäger
1,5 tsk vaniljextrakt
1 msk röd karamellfärg eller Red Velvet färgämne
3,5 dl hackad vit choklad

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, kakao, majsstärkelse, bakpulver och salt i en bunke. Ställ bunken åt sidan.
2. Vispa smör, olja och socker i ca 3 minuter, blanda i äggulan och äggen försiktigt. tillsätt vinäger, vaniljextraktet och karamellfärgen och vispa till en jämn smet.
3. Tillsätt bunken med de torra ingredienserna med lite i taget. vispa.
4. Blanda i ca hälften av den vita chokladen i smeten. Klicka ut på bakplåtspapper och tryck i resten av den vita chokladen på toppen av kakorna.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 8-9 minuter.


Ni kan hitta originalreceptet jag översatte här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar